Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Inne] Bukkit-Info - Zastąpienie nicków na UUID - wielka zmiana w działaniu serverów.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Częśc osób pewnie już wie... inna część nie...

Ale od długiego czasu Mojang pracuje nad zmianą systemu nicków itp, aktualnie większość kont jest już na e-mail a nie na nick...

W jakim celu? chcą umożliwić zmianę nicku... ale teraz co to oznacza dla serverów? wszystkie konta itp szlag trafi, i nie mówię tu tylko o AuthMe itp, ale o każdym pluginie który coś zapisuje po nickach graczy, od jakiegoś małego pluginu, przez essentials po WorldGuard itp.

Link do angielskiego opisu:

http://forums.bukkit.org/threads/psa-the-switch-to-uuids-potential-plugin-server-breakage.250915

Moja skrócona polska wersja:

Zamiast nicków od teraz będzie trzeba używać UUID (Uniwersalny, Unikalny IDentyfikator)

Co oczywiście spowoduje kupę problemów podczas przenosin... 

Do tej pory wszędzie używaliśmy nicków, do banowania, do ekonomi, do działek, teraz będzie trzeba to zmienić co ni będzie łatwe...

Jak działa nowy system kont? A więc jak już pisałam każdy ma własny UUID, i przypisany do niego Nick, jednak owy nick może sobie zmienić, ale UUID zostaje te samo, gdy ktoś zmieni nick, jego stary automatycznie staje się wolny, i każdy może go wybrać.

Czyli dalej może być tylko 1 taki sam nick, ale nigdy nie masz pewności kto go właśnie posiada (bez sprawdzenia UUID)

Myślę że z serverami premium nie powinno być wielkich problemów, większość pluginów szybko przygotuje system do konwersji nicków na UUID, więc nikt nie straci kont, działek itp...

Jednak w przypadku serverów offline może być mniej ciekawie :D

Ok to tyle... pisane na szybko ale chyba da się zrozumieć :P

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

• Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Bardzo dobra informacja mimo że o niej wiedziałem i nie piszę teraz pluginów tylko czekam na update :)

Przyda się innym.

Opublikowano

Interesuje mnie czy to jest prawda czy znowu robią sobie "jaja" z nas z okazji pięknego dnia Prima Aprilis :)

Jeśli tak to już widzę jak zaraz po wprowadzeniu większość serwerów zostanie wyłączone na kilka dni aż 

ludzie ogarną pluginy.

Opublikowano

zgubiłeś jedno U... bo jest UUID a nie UID ...

Czyli unikalny i uniwersalny

nie zgubiłem, to jest Unikalny Użytkownika IDentyfikator, nie ma nigdzie uniwersalny.
Opublikowano

nie zgubiłem, to jest Unikalny Użytkownika IDentyfikator, nie ma nigdzie uniwersalny.

http://docs.oracle.com/javase/7/docs/api/java/util/UUID.html

proszę cię bardzo!

dokładnie tego używa MC...

BukkitSmerf

Opublikowano

Przecież to będzie trochę poje***e...

Nie będzie wiadomo kto jest kim..

Chyba, że będzie można sprawdzać UUID ludzi nie będąc Adminem....

Przecież TYSIĄCE LUDZI BĘDZIE GRAĆ NA MOIM NICKU :( (Taki to ja jestem popularny.. ehh... ta sława ;( )

Ale thx za info Karolcia :P :*

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Nie rzucam słów na wiatr, więc i ty też tego nie rób.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

Mojang che aby na wersji 1.8 było mniej serwerów chcą abyśmy się bardziej pobawili jak coś chcemy stworzyć :D

Badziewne no ale to już ich sprawa :)

Pozdrawiam ASGames.pl

Moim zdaniem powinni wypuścić jakąś ogarnięta bibliotekę do zarządzania tymi UUID ;>

Dodadzą ale za kase tak jak było z 1.7 kupujesz premke albo dupa :D

Pozdrawiam ASGames.pl

1390144171-U592769.png

Opublikowano

Przecież to będzie trochę poje***e...

Nie będzie wiadomo kto jest kim..

Chyba, że będzie można sprawdzać UUID ludzi nie będąc Adminem....

Przecież TYSIĄCE LUDZI BĘDZIE GRAĆ NA MOIM NICKU :( (Taki to ja jestem popularny.. ehh... ta sława ;( )

Ale thx za info Karolcia :P :*

Następnym trazem przeczytaj temat...

Bo 2 osoby nie mogą mieć 1 nicku w tym samym czasie...

BukkitSmerf

Opublikowano

Przeczytałem moja droga i chodziło mi bardziej o mój serwer albo o inne serwery gdzie będe zarejestrowany :P

W szczególności problem z moim nickiem, bo przecież na nim będę na moim serwerze jako Właściciel :P

Na dzień będzie się mogło pojawić 1012312312453125123 S0L1D3R'ów i tylko ja 1 będe tym właściwym ;(

PS: Ja Twoje posty/tematy ZAWSZE czytam kochana :P

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Nie rzucam słów na wiatr, więc i ty też tego nie rób.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

właśnie - w tym samym czasie ;X a gdy kogoś nie będzie?

ThisIsMua_eune_101_3_logo.png

Opublikowano

Przeczytałem moja droga i chodziło mi bardziej o mój serwer albo o inne serwery gdzie będe zarejestrowany :P

W szczególności problem z moim nickiem, bo przecież na nim będę na moim serwerze jako Właściciel :P

Na dzień będzie się mogło pojawić 1012312312453125123 S0L1D3R'ów i tylko ja 1 będe tym właściwym ;(

PS: Ja Twoje posty/tematy ZAWSZE czytam kochana :P

właśnie - w tym samym czasie ;X a gdy kogoś nie będzie?

W tym samym czasie oznacza tak długo jak ktoś ma ten nick wybrany...

Czyli do każdego UUID jest ZAWSZE przypisany jakiś tam nick, i on musi ZMIENIC nick na inny, by ktoś miał szanse ZMIENIC własny nick na ten który się właśnie zwolnił...

Więc jest tylko 1 poprawny gracz.... nie ważne czy jest offline czy online

BukkitSmerf

Opublikowano

Ja mam takie pytanie, czy ja zapomniałem hasła do swojego emaila to będę mógł się logować nickiem ?(kupywalem premke na nick)

Opublikowano

Ja mam takie pytanie, czy ja zapomniałem hasła do swojego emaila to będę mógł się logować nickiem ?(kupywalem premke na nick)

Eeem, ale miałeś już migracje konta?

Bo jak tak... to nie.

Jak nie... to tak, ale potem zmień na e-mail jak nie chcesz mieć problemów :D

BukkitSmerf

Opublikowano

Eeem, ale miałeś już migracje konta?

Bo jak tak... to nie.

Jak nie... to tak, ale potem zmień na e-mail jak nie chcesz mieć problemów :D

heh, nie mogę migrować konta, bo nie pamiętam hasła do e-mail (Trzeba to zatwierdzić)

Opublikowano

Ale bedzie gowno! Chociaz mozna zablokować multikonta... ale jak ktoś ma zmienne IP to słabo. Myślę, że wyjdą jakieś pluginy na to. Ale thx za info Karolina, bo nie wiedzialem.

Opublikowano

Raczej zmiany przejda na plus :)

Czuje ze bedzie wiecej mozliwosci i wiecej wykorzystywania

teraz pytanie jak to bedzie dzialac dla nonPremium? Gdzie to sie bedzie zapisywac kto jaki bedzie mial UID? :)

I chcecie mi poweidziec ze bede musial od nowa robic AutoPremiumLogin ;c?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...